Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE

H Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE – Follicular Unit Extraction – αποτελεί μια επαναστατικη τεχνική Μεταμόσχευσης Τριχοθυλακικών Μονάδων – Follicular Units – όπου κάθε τριχοθυλάκιο λαμβάνεται μεμονωμένα από διάσπαρτα σημεία της δότριας περιοχής. Tα μοσχεύματα μεταφυτεύονται στην αραιή ή φαλακρή περιοχή δίνοντας στον ασθενή ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα. Η επέμβαση είναι ελάχιστα επεμβατική με σύντομο χρόνο αποθεραπείας και δεν αφήνει γραμμικές ουλές.

Follicular Unit Extraction

Η FUE είναι μια καινοτόμος τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών που προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα. Η χειρουργική επέμβαση είναι ελάχιστα επεμβατική, προσφέροντας στους ασθενείς το όφελος ενός σύντομου χρόνου ανάρρωσης, καθώς και την απουσία γραμμικών ουλών.

Ιστορική αναδρομή

Η σύγχρονη μεταμόσχευση μαλλιών ξεκίνησε το 1950 από τον Dr. Orentreich. Χρησιμοποιώντας το κατάλληλο εργαλείο αφαίρεσε ομάδες τριχοθυλακίων από την πίσω ινιακή περιοχή και τα πλάγια του κεφαλιού όπου τα μαλλιά είναι μόνιμα και τις μεταμόσχευσε σε περιοχές όπου τα μαλλιά ήταν αραιά ή απουσίαζαν. Μία από τις πιο βασικές έννοιες στη σύγχρονη μεταμόσχευση μαλλιών είναι η έννοια της Τριχοθυλακικής Μονάδας (FU).

Ορισμός Τριχοθυλακικών Μονάδων

Η έννοια του τριχοθυλακίου είναι βασική στη σύγχρονη μεταμόσχευση μαλλιών. Τα τριχοθυλάκια ή Τριχοθυλακικές Μονάδες είναι αυτόνομες και αυθύπαρκτες ανατομικές μονάδες μίας, δύο, τριών, τεσσάρων ή και περισσότερων τριχών που συναντώνται στο ανθρώπινο κεφάλι.

Υπάρχουν δύο τρόποι λήψης μοσχευμάτων από τη δότρια περιοχή του κεφαλιού.

Μέθοδος Strip

Σύμφωνα με τη μέθοδο FUT – Follicular Unit Transplantation – ή Strip η συλλογή του μοσχεύματος γίνεται με την αφαίρεση ενός τμήματος του δέρματος από το πίσω μέρος του κεφαλιού με ελλειπτική τομή όπου μετά ακολουθεί συρραφή. Το σημαντικότερο μειονέκτημα της μεθόδου Strip είναι οι γραμμικές ουλές που προκύπτουν καθώς και η υψηλή πιθανότητα μετεγχειρητικού πόνου και δυσφορίας για τον ασθενή.

Μέθοδος FUE

Η Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE είναι η μέθοδος που επιλέγει ο Dr Ζώντος για τους ασθενείς του και δημοσιεύτηκε από τους Berstein και Rasmann το 2001. Σύμφωνα με αυτή την τεχνική, ο γιατρός κάνει μια μικρή κυκλική τομή στο δέρμα γύρω από κάθε Τριχοθυλακική Μονάδα (FU) και τη διαχωρίζει από τον περιβάλλοντα ιστό. Κατόπιν η Τριχοθυλακική Μονάδα εξάγεται άμεσα με τη χρήση κατάλληλα σχεδιασμένων ιατρικών εργαλείων.

Εργαζόμαστε συστηματικά για να παρέχουμε στους ασθενείς μας ότι πιο εξελιγμένο υπάρχει σήμερα στη Μεταμόσχευση Μαλλιών. Μας ενδιαφέρει να έχουν πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και φροντίζουμε κάθε λεπτομέρεια πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την επέμβαση. Νοιαζόμαστε για την ικανοποίηση και την υψηλή ποιότητα ζωής του κάθε ασθενή που μας επιλέγει.

Δρ. Ζώντος

Αλλάξτε τη ζωή σας σήμερα. Κλείστε ραντεβού.

Γνωρίστε τη Μέθοδο Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE

Η Μέθοδος για Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE αποτελεί ιδανική επιλογή για όλους, αλλά κυρίως εάν:

 • Επιθυμείτε μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία.
 • Επιθυμείτε πολύ κοντό μήκος μαλλιών και δε θέλετε να φαίνεται η ουλή του Strip.
 • Επιθυμείτε μεταμόσχευση φρυδιών.
 • Θέλετε να γίνει κάλυψη ουλών.
 • Υπάρχει σκληρό δέρμα, συνήθως από προηγούμενες διαδικασίες Strip.
 • Ασθενείς που αναπτύσσουν χηλοειδή.
 • Ασθενείς με περιορισμένη δότρια περιοχή λόγω προηγούμενων διαδικασιών Strip.Ασθενείς με φόβο για τη μέθοδο Strip.
 • Ασθενείς με φόβο για τη μέθοδο Strip.
 • Οι ασθενείς με ανεπαρκή δότρια περιοχή έχουν μια καλή εναλλακτική λύση με τη μεταμόσχευση τριχοθυλακίων σώματος.
 • Αθλητές που επιθυμούν γρήγορη ανάρρωση.
 • Περιπτώσεις διορθωτικών παρεμβάσεων.

Η διαδικασία FUE μπορεί να εκτελεστεί από το γιατρό, είτε με χειρωνακτικό εργαλείο είτε με τη χρήση εξειδικευμένου μηχανικού εργαλείου. Πρόσφατα ξεκίνησε και η χρήση του ρομποτικού συστήματος ARTAS. Η διαδικασία επούλωσης είναι πολύ γρήγορη, όπως φαίνεται στις εικόνες.

Το θεαματικό της μεθόδου είναι ότι τα τραύματα στη δότρια περιοχή επουλώνονται εντελώς κατά τη διάρκεια περιόδου 7 έως 10 ημερών. Η διαδικασία εξαγωγής Τριχοθυλακικών Μονάδων επαναλαμβάνεται έως ότου ο χειρουργός συλλέξει τον επιθυμητό αριθμό μοσχευμάτων.

Η διάρκεια της διαδικασίας ποικίλει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από τον συνολικό αριθμό των τριχών που απαιτούνται. Αν και οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να ολοκληρωθούν σε μία ημέρα, σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειαστούν συνεχόμενες συνεδρίες για δύο ή τρεις ημέρες.

Αναισθησία και FUE

Το εξειδικευμένο σύστημα αναισθησίας Wand Computer

Το σύστημα αναισθησίας Computer Wand που χρησιμοποιεί ο Δρ. Ζώντος αποτελεί τον αποτελεσματικότερο και ασφαλέστερο τρόπο αναισθητοποίησης του δέρματος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μεταμόσχευσης μαλλιών.Η πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα του συστήματος Computer Wand αυξάνει σημαντικά την άνεση του ασθενή, μειώνει το άγχος και ελέγχει αποτελεσματικά τη ροή και τον ρυθμό της αναισθησίας κατά τη διαδικασία.Τα πλεονεκτήματα του συστήματος αναισθησίας Computer Wand:

 • Μεγαλύτερη άνεση για τον ασθενή
 • Μειώνει σημαντικά το άγχος
 • Ελέγχει τον ρυθμό ροής
 • Ελέγχει την πίεση
 • Ακριβής αναρρόφηση
 • Ελαχιστοποιεί τον πόνο κατά τη διάρκεια της αναισθησίας

Vertical FUE Extraction
Κάθετη FUE Εξαγωγή Τριχοθυλακικών Μονάδων

H μέθοδος μεταμόσχευσης FUE είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική, όμως ο τραυματισμός που προκαλείται στη δότρια περιοχή κατά τη συλλογή των μοσχευμάτων εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία σε ασθενείς και χειρουργούς καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να εμφανιστούν πολλαπλές μικρές άσπρες κηλίδες αποχρωματισμού όταν ολοκληρωθεί η επούλωση.

Η δημιουργία ουλής ή η ίνωση από την επούλωση του τραύματος δεν είναι μόνο ένα αισθητικό πρόβλημα για έναν ασθενή με πολύ κοντά μαλλιά, αλλά μπορεί και να αποτελέσει πρόβλημα για μια μελλοντική διαδικασία FUE.

Όσο μεγαλύτερο είναι το αρχικό τραύμα τόσο μεγαλύτερη είναι η ουλή. Είναι γνωστό στους χειρουργούς που πραγματοποιούν επεμβάσεις FUE ότι μία επόμενη μεταμόσχευση μπορεί να συνδέεται με τεχνικές δυσκολίες όπως το υψηλό ποσοστό διατομής ή το χαμηλό ποσοστό συλλογής των τριχοθυλακίων.

Πιο αναλυτικά, όταν η δημιουργία ουλής ή η ίνωση είναι εκτεταμένες, κατά την εξαγωγή υπάρχει υψηλότερο ποσοστό διατομής τριχοθυλακίων. Αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε περαιτέρω τραυματισμό της δότριας περιοχής.

Καθώς απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες συλλογής τριχοθυλακίων για να επιτευχθεί ο επιθυμητός αριθμός μοσχευμάτων, ο σχηματισμός ουλής από την επούλωση του τραύματος εντείνεται. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος ο Δρ. Ζώντος έχει δημιουργήσει μια καινοτόμο τεχνική που ονομάζεται Κάθετη FUE Εξαγωγή.

Η Κάθετη FUE Εξαγωγή ελαχιστοποιεί τον τραυματισμό της δότριας περιοχής, επιτρέποντας ταυτόχρονα μια ευκολότερη και αποτελεσματικότερη συλλογή μοσχευμάτων.

Αλλάξτε τη ζωή σας σήμερα. Κλείστε ραντεβού.

Με την τεχνική αυτή που έχει δημοσιευτεί στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό The Journal of Cosmetic Dermatology αποδεικνύεται πως προκαλείται 87% μικρότερος επιφανειακός τραυματισμός στο δέρμα της δότριας ζώνης. Παράλληλα το ποσοστό της μάζας του δέρματος που αφαιρείται είναι 394% λιγότερο σε σχέση με την κλασική FUE τεχνική. Συνεπώς η Κάθετη FUE Εξαγωγή αυξάνει θεαματικά την ποιότητα των εξαγόμενων μοσχευμάτων και ελαχιστοποιεί τον σχηματισμό ουλών στη δότρια περιοχή. Αυτό σημαίνει σημαντική βελτίωση της κατάστασης της δότριας περιοχής, τόσο στην πρώτη όσο και μελλοντικές συνεδρίες FUE.

After 3 hours the surface of the wound in vertical extraction decreases by 39,64%.
After 3 hours the surface of the wound in vertical extraction decreases by 39,64%.
The surface of the same wound in acute extraction immediately and 3 hours later using advanced image processing reveals a 6,57 % decrease in surface of the wound.
The surface of the same wound in acute extraction immediately and 3 hours later using advanced image processing reveals a 6,57 % decrease in surface of the wound.

Για την αποφυγή των προβλημάτων που δημιουργούνται από την λανθασμένη διεξαγωγή της χειρουργικής επέμβασης FUE είναι σημαντικό οι ασθενείς να εμπιστεύονται αποκλειστικά εξειδικευμένους διπλωματούχους γιατρούς με διεθνώς αναγνωρισμένα προσόντα. Δυστυχώς παρατηρείται το φαινόμενο να πραγματοποιούνται σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις από προσωπικό δίχως ιατρικές σπουδές με τα ανάλογα δυσάρεστα αποτελέσματα αλλά και τους κινδύνους.

Επούλωση

Στη μεταμόσχευση μαλλιών FUE οι πληγές επουλώνονται μέσα σε χρονικό διάστημα 7 έως 10 ημερών.

FUE Hair Transplantation
1 μέρα μετά
FUE Hair Transplantation
2 μέρες μετά
FUE Hair Transplantation
4 μέρες μετά
FUE Hair Transplantation
12 μέρες μετά

Τοποθέτηση των Τριχοθυλακικών Μονάδων

Οι Τριχοθυλακικές Μονάδες τοποθετούνται στη λήπτρια περιοχή όπου και θα αναπτυχθούν σε νέα τριχοθυλάκια που παράγουν υγιή και μόνιμα μαλλιά. Οι υποδοχές που θα φιλοξενήσουν τα μοσχεύματα δημιουργούνται από το γιατρό με την κατάλληλη χειρουργική τεχνική που ελαχιστοποιεί τον τραυματισμό της λήπτριας περιοχής και εξασφαλίζει ένα άριστα φυσικό και πυκνό αποτέλεσμα.

Ο Δρ. Ζώντος θεωρείται ένας από τους πλέον ειδικούς στο θέμα των κάθετων ή στεφανιαίων υποδοχών. Συγκεκριμένα, σε μελέτη του που έχει δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Hair Transplant Forum International της ISHRS έχει αποδείξει πως με τη χρήση αυτών των ειδικών υποδοχών ελαχιστοποιείται ο τραυματισμός της δότριας ζώνης μέχρι και 300% ενώ η πυκνότητα μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 62% προσφέροντας στον ασθενή ένα μοναδικά πυκνό και φυσικό αποτέλεσμα. Η τοποθέτηση γίνεται με ειδικά εργαλεία -εμφυτευτές- που εγγυώνται πως τα μοσχεύματα δεν θα τραυματιστούν καθόλου κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης και θα λάβουν τη σωστή γωνία και κατεύθυνση μέσα στην υποδοχή.

Σε περιπτώσεις που ενδείκνυται (όπως όταν η πάσχουσα περιοχή έχει αραιά μαλλιά) η τοποθέτηση των τριχοθυλακίων γίνεται με απευθείας χρήση των ανωτέρω εργαλείων όπως φαίνεται στην εικόνα. Σε αυτή την περίπτωση η δημιουργία των υποδοχών και της τοποθέτησης γίνονται ταυτόχρονα.

FUE Hair Transplantation
Loading the graft inside the implanter
FUE Hair Transplantation
Dr. Zontos during the placement procedure

Ο Δρ. Ζώντος πραγματοποιεί ο ίδιος κάθε στάδιο της Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE και σε καμία περίπτωση το βοηθητικό προσωπικό δεν αναλαμβάνει την εξαγωγή η τοποθέτηση των μοσχευμάτων.

Ποσοστό επιβίωσης τριχοθυλακικών μοσχευμάτων

Οι ασθενείς επιλέγουν τη μέθοδο για μεταμόσχευση μαλλιών FUE όλο και πιο συχνά τα τελευταία 17 χρόνια, καθώς είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που δεν αφήνει γραμμική ουλή στη δότρια περιοχή όπως η μέθοδος Strip.

Είναι γεγονός ότι όσο περισσότερος προστατευτικός ιστός υπάρχει γύρω από τα μοσχεύματα, τόσο υψηλότερο είναι το ποσοστό επιβίωσης τους. Στην κλινική μας, χρησιμοποιώντας τα πιο σύγχρονα χειρουργικά εργαλεία και εφαρμόζοντας με ακρίβεια – μετά από χρόνια εμπειρίας – την τεχνική της κάθετης εξαγωγής (vertical extraction) ο Δρ. Ζώντος εξασφαλίζει υψηλής ποιότητας μοσχεύματα με τον ελάχιστο τραυματισμό στο δέρμα του κεφαλιού. Τα τριχοθυλακικά μοσχεύματα που τοποθετούνται έχουν ικανό περιθυλακικό λιπώδη ιστό και κατά συνέπεια υψηλότατο ποσοστό επιβίωσης που διασφαλίζει την επιτυχία του αποτελέσματος για τον ασθενή.

Η μελέτη που επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα αυτά παρουσιάστηκε από τον Δρ. Ζώντο στο παγκόσμιο συνέδριο της ISHRS στο Las Vegas.

Grafts without enough protective tissue extracted by using a manual punch.
Grafts without enough protective tissue extracted by using a manual punch.
Superior quality grafts obtained using the motorized punch in combination with the vertical extraction technique.
Superior quality grafts obtained using the motorized punch in combination with the vertical extraction technique.

Η πολυετής εμπειρία του Δρ. Ζώντος και η χρήση πρωτοποριακής τεχνικής και τεχνολογικού εξοπλισμού εξασφαλίζουν υψηλή ποιότητα μοσχευμάτων.

Αλλάξτε τη ζωή σας σήμερα. Κλείστε ραντεβού.

Αποτελέσματα

Μετά την εξαιρετική εμπειρία του με τον Δρ. Ζώντο που απεκατέστησε την τριχόπτωση του στη Δανία, ο Michael ταξίδεψε στην Ελλάδα για επιπλέον αλλαγές. Ακούστε την ιστορία του και για ποιο λόγο έκανε το ταξίδι.

Παρακολουθήστε στο βίντεο το ταξίδι μεταμόσχευσης μαλλιών του Άλκη! Ο Άλκης μας δείχνει το εκπληκτικό FUE αποτέλεσμα με τον Δρ. Ζώντο και μοιράζεται μαζί μας τη μοναδική του εμπειρία μεταμόσχευσης μαλλιών στην κλινική μας.