Φαρμακευτική θεραπεία της τριχόπτωσης

Η οριστική λύση στο πρόβλημα της τριχόπτωσης δίνεται με τη Μεταμόσχευση Μαλλιών. Με την έγκαιρη όμως διάγνωση και τη φαρμακευτική θεραπεία οι ασθενείς μπορούν να δουν σημαντική βελτίωση. Η φαρμακευτική θεραπεία μπορεί επίσης να εφαρμοστεί σε συνδυασμό με τη Μεταμόσχευση Μαλλιών για ένα ακόμα πιο πλούσιο αισθητικό αποτέλεσμα.

Ο εξειδικευμένος χειρουργός Δρ. Ζώντος μπορεί να προσδιορίσει την αιτία της τριχόπτωσης και να συστήσει την κατάλληλη αγωγή σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε ασθενή. Ανάλογα με τους λόγους που προκαλούν την τριχόπτωση και τα αποτελέσματα του κάθε φαρμάκου ο γιατρός εφαρμόζει την κατάλληλη θεραπεία ή συνδυασμό θεραπειών που εξασφαλίζει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Φάρμακα για τη θεραπεία της τριχόπτωσης

Σήμερα μόνο δύο φαρμακευτικές θεραπείες τριχόπτωσης είναι εγκεκριμένες από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) αλλά και από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας. Αυτές είναι:

  • Θεραπεία Τριχόπτωσης με Μινοξιδίλη
  • Θεραπεία Τριχόπτωσης με Φιναστερίδη

Οι δοκιμασμένες και αποτελεσματικές θεραπείες της τριχόπτωσης επίσης περιλαμβάνουν:

  • Θεραπεία Τριχόπτωσης με Ντουνταστερίδη
  • Θεραπεία Τριχόπτωσης με χαμηλού επιπέδου ακτινοβολία Laser

Θεραπεία Τριχόπτωσης με Μινοξιδίλη

Η φαρμακευτική θεραπεία της τριχόπτωσης με Μινοξιδίλη εφαρμόζεται με εξαιρετικά αποτελέσματα εδώ και δεκαετίες και μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στο πρόβλημα της τριχόπτωσης και της αραίωσης των μαλλιών, ιδιαίτερα όταν εφαρμόζεται στα πρώιμα στάδια της τριχόπτωσης. Επίσης ενισχύει σημαντικά το αποτέλεσμα της Μεταμόσχευσης Μαλλιών όταν εφαρμοστεί πριν και μετά την τεχνική FUE.

Η μέθοδος δράσης δεν είναι απόλυτα γνωστή, όμως η Μινοξιδίλη φαίνεται να επιμηκύνει τη διάρκεια της αναγεννητικής φάσης της τρίχας και να αυξάνει την παροχή αίματος στο θύλακα. Η επανεμφάνιση τριχοφυΐας είναι περισσότερο ορατή στην κορυφή παρά στις μετωπιαίες περιοχές και παρατηρείται μετά τους πρώτους τέσσερις μήνες. Η συνέχιση της τοπικής θεραπείας είναι απαραίτητη σε βάθος χρόνου, καθώς η διακοπή προκαλεί γρήγορη επιστροφή στο μοτίβο φαλάκρας πριν τη θεραπεία.

Οι ασθενείς που ανταποκρίνονται καλύτερα σε αυτό το φάρμακο είναι εκείνοι οι οποίοι έχουν πρώιμη έναρξη της ανδρογενετικής αλωπεκίας και μικρές περιοχές τριχόπτωσης. Το φάρμακο διατίθεται στο εμπόριο ως διάλυμα 2% ή 5%, και το διάλυμα του 5% να είναι πιο αποτελεσματικό στους άνδρες. Σημειώνεται ότι οι γυναίκες αποκρίνονται καλύτερα από τους άνδρες στην τοπική εφαρμογή της Μινοξιδίλης.

Θεραπεία Τριχόπτωσης με Φιναστερίδη

Η Φιναστερίδη λαμβάνεται από το στόμα και ενδείκνυται για τη θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας των ανδρών. Αναστέλλει τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη (DHT) και κατά συνέπεια επιβραδύνει την εξέλιξη της ασθένειας στους άνδρες, που λαμβάνουν τη θεραπεία. Σε πολλούς ασθενείς έχει ακόμα παρατηρηθεί επανεμφάνιση νέων τριχών.

Μολονότι επιδρά περισσότερο στη φαλάκρα κορυφής παρά στη μετωπιαία τριχόπτωση, το φάρμακο αυτό αυξάνει την επανεμφάνιση και στις μετωπιαίες περιοχές. Η Φιναστερίδη πρέπει να λαμβάνεται σε βάθος χρόνου, καθώς η διακοπή έχει ως αποτέλεσμα τη βαθμιαία επανεμφάνιση της τριχόπτωσης.

Θεραπεία Τριχόπτωσης με Ντουνταστερίδη

Η Ντουνταστερίδη είναι άλλη μία πιθανή θεραπεία για την ανδρογενετική αλωπεκία. Αυτό το φάρμακο αναστέλλει τα τύπου Ι και ΙΙ ισοένζυμα της 5-α αναγωγάσης και πιστεύεται ότι είναι 3 φορές πιο δραστικό από τη Φιναστερίδη στην αναστολή του τύπου ΙΙ ενζύμου και 100 φορές πιο δραστική στην αναστολή του τύπου Ι ενζύμου.

Θεραπεία της τριχόπτωσης με χαμηλού επιπέδου ακτινοβολία Laser

Τα αποτελέσματα της φαρμακευτικής θεραπείας της τριχόπτωσης ενισχύονται ακόμα περισσότερο όταν γίνει συνδυαστικά και θεραπεία με χαμηλού επιπέδου ακτινοβολία Laser.

Η θεραπεία με χαμηλού επιπέδου ακτινοβολία Laser – συσκευή κόκκινης ακτινοβολίας που προσομοιάζει βούρτσα μαλλιών – έχει διατεθεί στο εμπόριο ως μία αποτελεσματική μη συνταγογραφούμενη τεχνική για την ανάπτυξη τριχοφυΐας. Η ακτινοβολία ενισχύει την αιμάτωση του δέρματος, διεγείρει τα κύτταρα των τριχοθυλακίων και ευνοεί την αύξηση του μήκους αλλά και της διαμέτρου κάθε τρίχας.

Η θεραπεία διατίθεται στο εμπόριο και διαθέτει έγκριση του FDA για χρήση ως ιατρική συσκευή. Η έγκριση αναφέρεται κυρίως στην ασφάλεια της συσκευής καθώς τα στοιχεία που απαιτούνται για τις ιατρικές συσκευές είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που απαιτούνται για να αποδειχθεί η ασφάλεια και δραστικότητα των φαρμάκων.

Ο Δρ. Ζώντος είναι πάντα στη διάθεση σας ώστε με βάση την πολυετή εμπειρία και την ιατρική του κατάρτιση να προτείνει την ιδανική θεραπεία για τις ανάγκες σας.